top of page
Keresés

A te kutyád talpa milyen?


Az ember a legváltozatosabb fajjá tette a kutyát a tenyésztés és a szelekció által. Nagyon sokféle testfelépítésű és személyiségű kutya alakult ki. Kutyáink talpszerkezete is attól függően alakult, hogy milyen feladatra szántuk őket. Egyedül kell utolérnie a vadat? Kilométereken keresztül kell húznia a havon a szánt? Esetleg vízből kell kiúsznia a zsákmánnyal? Érdemes ezt is figyelembe venni, mikor sportot vagy hobbit választunk a kutyusunkkal. Illetve azt is meg kell fontolnunk, ha vadászni szeretnénk a kutyusunkkal, hogy melyik talp milyen típusú vadászatra alkalmas. És nekünk, keverék kutya gazdiknak is érdekes lehet, hiszen így egy picit többet tudhatunk meg kutyusunk származásáról és eredeti feladatairól :)
"Macskatalp"

A lábujjak közel azonos hosszúságúak és szorosan, szabályos körívet írnak le a középső kis talppárna körül. Ezek a kutyák sokkal könnyebben boldogulnak sziklás, egyenetlen talajon. Olyan mint egy terepgumi: jól tapad egyenetlen felszínen egyenes haladásnál és fordulásnál is. Ez egy jól kitalált ruganyos kis lábszerkezet, aminek a mozgatásához csak kis energia kell. Így ezek a kutyusok kitartó futók, könnyedén emelik a lábukat, maratoni távra képesek. Kevésbé sérülékeny ez a lábforma. Kevés vadászkutyának van ilyen talpacskája, például a cocker spánielnek és a gordon szetternek.


Ebbe a kategóriába tartozik még például:

  • Dobermann

  • Akita

  • Kuvasz

  • Óriás schnauzer

  • Újfundlandi"Nyúltalp"

Ezzel szemben a nyúltalpú kutyusok a rövid távú gyors futásban nagyon jók. Nekik a harmadik és negyedik lábujjuk hosszabb. Ez a versenygumihoz hasonló. Kiváló sprinterek, jobban megtalálják az egyensúlyukat egy gyors fordulóban is. A nyúltalpú kutyák lépteihez több energia szükséges, így kevésbé alkalmasak hosszú távok megtételére. Viszont kisebb távokon legyőzhetetlenek.

Ha nyulakra szeretnél vadászni, akkor ilyen talpú kutyát keress magadnak! Ebbe a csoportba tartozik a legtöbb agár.Keverék talpak

Sok kutyus rendelkezik a macska és a nyúl közötti valamilyen átmeneti talppal. Nekik is kompakt talpuk van, de a középső két ujjuk enyhén hosszabb mint a szélsők, így ovális ívet írnak le az ujjvégek. Ezek a kutyák jól teljesítenek hosszabb távolságokon és egyenetlen talajon, de kevésbé gyorsak és rosszabbul teljesítenek a szűk és gyors fordulókon. Ide tartoznak a kopó félék és bizonyos agarak is mint a perzsa vagy az orosz agár.Na és mi van a vízi kutyákkal, akik úszóhártyával rendelkeznek a lábujjaik között, mint például az uszkár? Ők mindhárom típusba tartozhatnak, de a legtöbben a keverék típusba esnek. Macskatalpúak például a vízi spánielek. Ők kiválóan tudnak haladni iszapban sem süllyednek el és kitartó úszók.


Keverék talpúak a labradorok és egyes vizslafélék is.
286 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page