top of page
Keresés

Patellaficam

Frissítve: 2021. nov. 14.

A kicsi kutyák nagyon gyakori betegsége a térdkalács vagyis a patella ficama. Egy nagyon jellegzetes tünet lehet, hogy a videón látható módon "felkapkodja" az eb a lábát. Én nagyon sok ilyet látok és számos esetben nem is tudják a gazdik, hogy ez egy rendellenes állapot. Ez a fajta sántítás leginkább kistestű kutyákra jellemző, nagytestűeknél inkább állandó enyhe-közepes sántítást láthatunk. Tapintással diagnosztizálják: az állatorvos kézzel megpróbálja a térdkalácsot kimozdítani a helyéről. Egy négyfokozatú skálán mérik a súlyosságát. A harmad és negyedfokú ficamokat meg kell műteni. A kevésbé súlyos eseteknél konzervatív kezelés alkalmazható. Spontán nem gyógyul, ha nem kezeljük, súlyosbodik. A másodfokú patellaficamoknál is megfontolandó a műtét, mert a térdkalács rendellenes elmozdulása porckopáshoz vezet, artrózis alakulhat ki és az elülső kereszteződő szalag szakadását is okozhatja hosszútávon.



Mi is történik ilyenkor a térdben? A térdkalácsot a négyfejű combizom és egy szalag "feszíti" a helyére. Maga a térdkalács pedig a combcsont egy kis mélyedésében helyezkedik el. A négyfejű combizom a térdkalács felett pirossal van jelölve a videón, a szalag pedig alatta, ez a fehér színű. A bal oldali videón egy jó szerkezetű térd látható, a jobb oldalon egy patellaficamos. Ezen esetben a térdkalács vagy patella befelé mozdul el, ezt mediális patellaficamnak nevezzük. A kifelé mozdulót laterálisnak.

De miért nem marad a térdkalács a helyén?

Lehet, hogy egész egyszerűen ez az izomból, ínból álló tengely nem elég feszes. Ezen lehet fizioterápiával segíteni. Megerősítjük a megfelelő izmokat és megoldódik a probléma.


Lehetséges, hogy az árok, amiben a térdkalács elhelyezkedik nem megfelelően mély, így a patella ki tud belőle csúszni. Ilyenkor az árok két oldalán lévő porcréteget is károsítja a kiugrott térdkalács. Ezt sebészi úton kimélyítik.


Egy egészséges térdízületben a térdkalács, a négyfejű combizom és a térdszalag alkotta egyenes egybeesik a végtag hossztengelyével. Ez nem tud egybeesni, ha a kutyának X vagy O lába van. O láb esetén befelé vagyis mediálisan, X láb esetén kifelé, azaz laterálisan fog kimozdulni a térdkalács. Ezt a csontos deformitást okozhatja a combcsontnyak rossz szöge is. Ezen a képen egy emberi láb látható, de jól ragadja meg a lényeget.



Hasonlóan befelé vagy kifelé kényszeríti a helyéről a térdkalácsot a combcsont illetve a sípcsont görbülete vagy a rotációja. A két képen ugyanaz a ferde sípcsont látható. Az első képen a befelé elmozdult térdkalácsot karikázták be. A másodikon a piros pötty azt a helyet mutatja, ahol lennie kellene, a combcsontban a számára kialakított kis árokban.




Az is elképzelhető, hogy alul a (fehér) egyenes térdszalag tapadási pontja nem az egyenes tengelyre esik, hanem azon kívül és ezzel kifelé vagy befelé kényszeríti a térdkalácsot. Ezt a tapadási hely áthelyezésével oldják meg a videón látható módon.


A műtétek során nem csak a csontos deformitásokat korrigálják, hanem a kötőszövetes részeket is, de erre most külön nem térek ki. Fontos, hogy ha hasonló tüneteket észlelsz a kutyádon, akkor minél előbb forduljatok állatorvoshoz. Ha időben felismerik a betegséget, akkor megúszhatjátok a porckopást, a szalagszakadást és bizonyos esetekben a műtétet is. A fizioterápiának nem csak a konzervatív kezelésben, hanem a műtét utáni rehabilitációban is hatalmas szerepe van. TENS, ultrahang és lézer segítségével tudjuk csillapítani a fájdalmat, csökkenteni a gyulladást, gyorsítani a gyógyulást. Megfelelő tornagyakorlatokkal pedig meg tudjuk erősíteni a négyfejű combizmot. A fizioterápia során a másodlagos sérülésekre is nagy hangsúlyt fektetünk. Ha nem terheli a kutya rendesen az egyik lábát térdkalács ficam miatt, akkor nagy eséllyel nem csak a négyfejű combizmot, hanem más izmokat is meg kell erősíteni. A másik 3 láb túlterhelődik, ezeknek az izmait megfelelően kell nyújtani, lazítani. Hosszabb távon fennálló sántítás esetén gyakran előfordul, hogy a mellső láb, esetleg az ellenoldali hátsó láb ízületei sem bírják már a túlterhelést, ropogni kezdenek, fájdalmassá válnak. Az állapotfelmérés során erre is nagy figyelmet fordítunk és ezeknek a kezelését is belevesszük a terápiás tervbe. Továbbá, ha az egyik láb kiesik (hacsak részlegesen is) a teherviselésből, akkor a kutya nem tudja egyenesen tartani a gerincét. Csak próbáljuk meg négykézláb felemelni valamelyik végtagunkat és egyenesen tartani hátunkat. Nem fog sokáig sikerülni. Az első videón is szépen látszik, hogyan billen ki a kutya gerince jobbra minden alkalommal, mikor felkapja a lábát. Nagyon sok ferde, fájó hátú kutyával találkozni, leginkább súlyos esetekben, műtéteket követően. Így fontos lesz a fizioterápia során az esetleges hátfájás kezelése, a hát megerősítése és mobilizációja. A legfontosabb, hogy ez egy jól gyógyítható állapot, csak keressétek fel az állatorvosotokat és elindulhat a felépülés.






Felhasznált irodalom:


Diószegi Zoltán dr. (szerk.): Kisállat-ortopédia. Melánia Kft, 2007

Millis DL, Lavine D: Canine Rehabilitation and Physical Therapy ed 2, 2014, Saunders

https://www.caninefitness.com/docs/Protocol-CONSERVATIVE%20Mgmt%20PATELLAR%20LUX.pdf

1 239 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page