top of page
Keresés

Hasznos tippek, eszközök neurológiai megbetegedések esetén

Nagyon sokféle neurológiai betegség vezethet gyengeséghez vagy bénuláshoz. Ha többet szeretnél megtudni kutyád betegségéről, ezen a weboldalon magyarul tájékozódhatsz. Állatorvosoktól származó információk, hiteles forrás.


A legelső probléma, amivel a gazdik szembesülhetnek neurológiai betegség esetén, hogy a kutya nem helyezi talpra a lábát, abnormálisan maga alá fordítja a lábfejét. Ez szokott lenni az első neurológiai tünet. Egy sikeres terápia után, bénulásból való felépülést követően is ez az abnormalitás maradhat meg legtovább.




Ilyen esetekben a kutya körme olyan rövidre kophat, hogy a körömágy is megsérülhet, a kutya körme és a lábfeje is vérezhet, sebesedhet. Hogy ezt elkerüljük használhatunk kutyacipőket, zoknit vagy bakancsot. Ez az időjárástól, a kutyánk állapotának súlyosságától is függ. A zoknik általában nagyon hamar kilyukadnak, leesnek, nehéz őket rögzíteni. A cipők és bakancsok jóval hosszabb életűnek bizonyulnak. Hátrányuk, hogy a kutya lehet, hogy kevésbé találja benne az egyensúlyát, nehezebb benne menni. Mindenképpen érdemes olyan helyeket, alkalmakat találni, amikor kutyánk sérülés nélkül használhatja lábait kutyacipők nélkül. Például puha, füves területen, ami nem sérti fel a tappancsait.




Ha nem használja jól vagy eleget a kutya lábát, akkor lehetséges, hogy túl hosszúra nőnek meg a körmei. Ez több problémát is okozhat: deformálhatja a lábujjakat, letörhetnek a körmei, könnyebben elcsúszhatnak és a kutyánk megsérülhet.


A kutyák a lábujjaikon járnak, a jó hosszúságú köröm nem ér le a földre. A kutyák körme hasonlóan épül fel az emberéhez, ez világos színű körmökön jól látszik (ld. a lenti képen). A rózsaszín rész a körömágy, amelyben erek és idegek futnak, ha ebbe belevágunk, az vérezni és fájni fog. A fehér rész a levágható szaruréteg. Ha túl sokáig nem vágattuk megfelelő hosszúra a kutya körmét, előfordulhat, hogy olyan hosszúra nyúlik a körömágy a körömben, hogy nem is lehet egyből megfelelő hosszúra vágni. Ilyen esetben sokszor kell kicsit visszavágni, hogy ne tegyünk kárt kedvencünkben. Rendkívül jó körömvágókat lehet kapni és jó oktató videók vannak találhatóak a neten, de ha biztosra akarunk menni kérjük állatorvos vagy kutyakozmetikus segítségét.



Ha mellső láb vagy nyaki problémája van a kutyának, akkor érdemes megemelni az etető és itató tálat, így sokkal kényelmesebben tud a kutya enni. Ha le kell hajolni a földre az ételért, akkor a nyakizmokat és a mellső láb izmait is próbára tesszük. Biztosítsunk csúszásmentes felület is, hogy kutyánk lába ne csússzon szét evés közben és a tál se mozogjon a földön.


Ha gond van a vizelet és a széklet megtartásával, akkor is sokféle segédeszköz áll rendelkezésre. Nekem személy szerint a gyerekeknek való pelenkák, embereknek szánt ágybetétek jobban beváltak. Olcsóbbak és jobb nedvszívók. Szuka kutyákra ugyanúgy teszem fel a pelust, mint egy gyerekre tenném, csak vágok egy lyukat a faroknak, ha szükség van rá. Ez kan kutyáknál általában nem válik be, mert néhány centivel általában kisebbek mint amire szükség volna és sokszor lecsúsznak és nem fogják fel a pisit. Szerencsére kapni kan kutyusokra való pelenkát, de a hagyományos pelenkát is fel lehet tenni ilyen módon. Ezt akár kombinálhatjuk a rendes pelussal. Ha még így is csúszkálna, akkor is van megoldás: én önmagával záródó tépőzárral szoktam pluszban rögzíteni a derekukon, de vannak nadrágtartószerű megoldások is.



Előfordul ennek az ellenkezője is. Ha nem tud magától üríteni a kutya. Ilyen esetben meg kell tanulnunk manuálisan kiüríteni a húgyhólyagot. Ez nem egy könnyű művelet elsőre és nagyon fontos, hogy megfelelően csináljuk, nehogy sérülést okozzunk a kutyánknak Mindenképpen kérjünk szaksegítséget a tanuláshoz , hogy otthon már biztonsággal végezhessük a hólyagnyomást. Erről is rengeteg oktató videót találni. Amire szükségünk lesz: pelenka, alátét vagy valamilyen jó nedvszívó anyag. Ennek hiányában csinálhatjuk a zuhanytálcában vagy a kertben is. Nedves törlőkendő, hogy megtisztítsuk a kutya szőrét.

Először is ki kell tapintani a kutya hólyagját. Ezt csinálhatjuk állva vagy oldalfekvésben is. Ha a bordakosártól elindítjuk lassan a kezünket az ágyék felé egy felfújt lufi tapintatú gömb lesz az. A bordakosártól kezdjük lassan nyomni hátrafelé irányuló mozdulattal, próbáljuk minél nagyobb felületen nyomni a tenyerünkkel, ne csak az ujjainkkal, ujjbegyeinkkel (persze ez a kutya méretétől is függ). Ha elkezd pisilni, akkor csak tartsuk meg a nyomást, ha már nem jön több, akkor megismételhetjük elölről az egészet, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy teljesen sikerült kiüríteni a hólyagot. Sokkal nehezebb megtalálni és kinyomni is a hólyagot, ha nincs nagyon teli. Általában azt javasolják, hogy 6-8 óránál tovább ne várjunk a hólyagnyomással. Így elkerülhetjük a pangó vizelet okozta húgyúti fertőzéseket. Ne keseredjetek el, ha nem megy elsőre, gyakorlással menni fog. Kérjétek az állatorvos vagy fizioterapeuta segítségét.



Segítségünkre lehet a kutyakocsi is: ha beleállítjuk a kutyát, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz. Speciális ágyakat is lehet kapni/készíteni inkontinens kutyák számára. Egy bénult kutyának mindig biztosítsunk puha fekhelyet, és - ha szükséges - forgassuk, mozgassuk a kutyát, hogy elkerüljük a felfekvéseket.


Ha nincs a székletürítéssel problémája a kutyusodnak vagy gyenge a gyomrod, azt javaslom ezt a részt görgesd gyorsan tovább :)


Hogy segíthetünk a kutyánknak, hogy kakiljon? Többféle technika is létezik. A legfontosabb, hogy ismerjük a kutyánk napirendjét és azt tartsuk is be. Sokkal könnyebb dolgunk van, ha tudjuk, mikor szokta elvégezni a dolgát: reggeli sétánál, evés után? Próbáljuk meg ehhez igazítani a kutya beleinek ingerlését. Nagyon fontos a megfelelő táp kiválasztása, hogy a széklet ne legyen túl puha és ne legyen túl kemény sem.


Egy pocak simogatás és gyengéd masszázs is csodákra lehet képes. Ha ez nem elég, akkor székelést a végbélnyílás ingerlésével lehet elősegíteni. Egy törlőkendő segítségével körkörös mozdulatokkal törölgessük a kutya végbélnyílásának környékét. Sokan vízpermetet használnak, vizet spriccelnek ide és ez segíti a kutyát a bélmozgás megindításában. Hallottam már jégkockás módszerről is: csak emeld fel a kutya farkát, tedd a jeget a záróizomra és tartsd ott. Ezt én sosem próbáltam, félnék, hogy megfázik a kutyám, de, ha az állatorvos zöld utat ad, esetleg más módon nem tudod elérni, hogy kakiljon a kutyád, akkor egy próbát megér. Bevállalós gazdik fültisztító pálcát vagy kutya hőmérőt is használhatnak.


Ha kutyád nem teljesen bénult le, de szüksége van egy kis segítségre, mert önállóan nem tud mozogni, rengeteg féle hám közül választhatsz.



Persze egy törököző is megteszi, amíg nincs más vagy, ha nem szeretnél erre költeni. Arra figyelj, hogy amennyire lehet tartsd egyenesen a kutya gerincét séta közben.



Léteznek már kúszózsákok is, hogy ne essen baja a kutyádnak, míg otthon a küszöbökön és egyéb tereptárgyakon át húzza magát. Aki elég ügyes, varrhat is egyet.














Szerencsére már sokféle kutyakocsi és járássegítő közül is válogathatunk, hogy kedvencünk újra önállóan tudjon mozogni. A legtöbb kocsit egyénileg állítják be a kutya igényeinek megfelelően. Vannak hátsó, mellső és négy láb bénulásra kialakított kocsik. És vannak ún. rehab kocsik, amelyekben nincs felkötve a kutya lába, hanem tudja benne mozgatni. Ezeket akkor válasszuk, ha akaratlagosan tudja mozgatni a kutyánk a lábait, de még gyenge vagy koordinálatlan az önálló járáshoz.



Végül, de nem utolsó sorban biztosítsunk megfelelő szellemi stimulációt kutyánknak. Ha nem is tudunk annyi sétát, mozgást biztosítani a számára mint régen, ahol kutyákkal találkozhat, szaglászhat, felfedezhet, akkor otthoni környezetet kell minél ingergazdagabbá tennünk. Dughatunk el falatokat játékokba, szimatszőnyegbe, kongba. Találhatunk ki játékokat, keresgélhet otthon, csinálhatunk fejtörőket, taníthattok neki trükköket. Ebből a facebook csoportból meríthettek jó ötleteket.



Ez különösen fontos, azoknak a kutyáknak, akik fájdalommal élnek. A neurológiai fájdalom az egyik legkínzóbb, amit el lehet képzelni. A megfelelő fájdalomcsillapítás mellett fontos, hogy elfoglaltságot tudjunk biztosítani a kutyánk számára. Artritisszel és akut fájdalommal élő emberek között végzett kutatás szerint sokat használ, ha valami másra tudnak figyelni, ami eltereli a figyelmüket a fájdalomról. A kutyák sincsenek ezzel máshogy.



798 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page