top of page
Keresés

Hogy tanult meg Stella beszélni?



Ti is kívántátok már, hogy a kutyátok bárcsak tudna beszélni? Tudjátok mennyi mindent megért abból, amit mondtok neki, de mégsem tud válaszolni? Ha a kérdésekre igen a válasz, akkor ez a könyv nektek szól.


Eb Rehab könyvajánló következik. Több tucat könyv áll sorban, amiket elkezdtem párhuzamosan olvasni, várnak az éjjeli szekrényemen vagy a könyvolvasómon, hogy befejezzem vagy újra elővegyem őket egy-egy eset kapcsán. Annyira érdekesek, hogy szeretném nektek is megmutatni őket.


Az első könyvet, amit bemutatok egy logopédus, Christina Hunger írta. Gyerekekkel foglalkozik, akiknek a beszédfejlődése eltér az átlagostól.




Pici gyereket tanít, akik nem tudnak az általunk megszokott módon kommunikálni. Egy-egy szót ismernek, de azokat sem tudják feltétlenül kimondani, ezért különböző eszközöket, tabletet, számítógépes programokat használnak, hogy képesek legyenek megértetni magukat. Szívbemarkoló történetek voltak a könyvben. Csodás volt olvasni arról, hogy mennyivel több van egy kommunikációra még képtelen gyermek belső világában, mint amit elsőre láthatunk belőle és mennyire szép feladat türelemmel kinyitni és képessé tenni őket kifelé kommunikálni, megmutatni magukat.


Ez a beszédfejlesztő tanár örökbefogadott egy néhány hetes kölyök kutyát. Elámult a kommunikációs kepésségein. Azt mondta, ha egy gyerekről lenne szó, azt mondaná, hogy nem sokára kimondaná az első szavait. De a kutyák erre képtelenek. Elkezdte bújni a szakirodalmat, ami leírja, hogy a kutyák hasonlóan érzékelik és értik meg a beszédet mint ahogy mi tesszük. Erről magyar tudósok írtak először, a cikk a Science hasábjain is megjelent. Bővebben itt olvashattok erről.


A könyv szerzője besétált a munkahelyére, hogy körbenézzen mit tudna felhasználni annak érdekében hogy "beszélni" tanítsa a kutyáját. Nyomógombokkal kezdtek el tanulni. Az első 3 szó, amit megtanított a kutyájának az "outside", hogy a kutya jelezni tudja, ha ki kell mennie, illetve a "play" vagyis a játék és "water" vagyis víz szó, ha kifogyott volna a víz a táljából. Elég messzire jutottak, a youtube csatornájukon figyelemmel követhetitek Stella fejlődését.





Azóta többen is használják ezt a módszert és természetesen az etológusok figyelmét sem kerülte el. Bunny egy másik kutyus, akinek a gazdái tudósokkal együttműködve tanítják őt kommunikálni. Az ő youtube csatornáját is érdemes követni.



Elképesztően érdekes olvasmány, ami nem csak kettejük történetet meséli el, hanem hasznos tanácsokkal is szolgál nekünk, ha mi is szeretnénk megtanítani a kutyánkat ilyen módon kommunikálni. A könyv egyelőre csak angolul elérhető.



63 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page