top of page
Keresés

Hogyan lett vízimádó a víziszonyos kutyám?

Vízimádó család vagyunk. Imádunk úszni, kajakozni, strandolni vagy csak bámulni a vizet. Ebbe a családba érkezett Panni kutyánk, aki rettegett a víztől. Próbálkoztunk több helyen, de csak a partról sírt a bedobott játék vagy bot után, nem merészkedett be a vízbe. Nem akartuk kihagyni a családi programokból, így elmentünk a fonyódi kutyastrandra.



Reménykedtünk benne, hogy egyszer mindannyian bemehetünk úszni és a kutyánk is rájön, hogy vízben lenni jó. A strandot imádta, remek terep volt a rengeteg kutyussal való szárazföldi mókázásra. Végül 3 napi vízparton tartózkodás, sok türelem és egy nagy zacskó báránytüdő után (remek juti erre a célra, mert úszik a vízen) megtanult úszni. Azóta nagy örömmel jön velünk pancsolni. Nekünk sokat segített kezdetben a mentőmellény, ebben nem csak kapálózott, hanem megnyugodva, hogy nem fog elsüllyedni, végre tényleg elkezdett úszni. De mielőtt idáig eljutottunk, csak a matracon vagy supon volt hajlandó velünk jönni a vízbe.


Szerintem sok kutyának ez is nagy teljesítmény és nem is kell ennél többet erőltetni. A közös strandolást így is eltölthetjük. Ráadásul ez is nagyon jó feladat a kutyusoknak. Ugyanolyan instabil felületen történő izomerősítés, mint amit a fizioterápia során használunk mindenféle felfújható eszközön, ráadásul még a koordinációt is fejleszti.


Letettük a vízbe vezető lépcső aljára a matracot és arra önszántából rájött, kajakozni már volt velünk korábban is. És a supon is nagyon élvezte a sütkérezést és hogy velünk lehet anélkül, hogy vizes lenne.

A partról jutit, botot, labdát dobáltunk neki, és mikor először jött beljebb, mint, ahol már leér a lába, örömtáncba kezdtünk a férjemmel. Megtört a jég, azóta már mellény nélkül is kiválóan úszik és már messziről beugrik a vízbe. Csak arra kell ügyelnünk, hogy biztonságos partszakaszt keressünk neki a pancsoláshoz.


Az úszás nagyszerű feladat. A víz önmagában, mozgás nélkül is gyógyító hatású lehet. A meleg víz ellazítja az izmokat, növeli az idegek vezetési sebességét. A felhajtó erő hatására könnyebbnek érződik a test, az ízületekre ható erők is csökkenek, ami fájdalommentessé teheti a mozgást. Az egyik gyakorlatom során az ebfiziónál volt szerencsém egy olyan kutyust látni, aki szárazföldön nem, de a vízalatti futószalagon képes volt járni. Csoda volt látni egy bénult kutyust járni, aki egyébként csak húzta a hátsó lábait. Nem tudom mi lett vele azóta, gondolom már jár-szalad.


Nagyon sokan kérdezik tőlem műtött, gyógyulófélben lévő kutyusok gazdái, hogy mehetnek-e úszni. A válasz nem olyan egyszerű. Egészséges kutyussal, biztonságos körülmények között nagyon jó mozgásforma az úszás. Viszont a fizioterápiában az úszást nagyon kontrollált körülmények között alkalmazzuk. Nem minden betegség esetében javasolt és egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kezdjük el, milyen gyakran csináljuk.


Nem biztos, hogy természetes közegben megfelelő körülményeket tudunk találni. Fizioterápia során tiszta, ellenőrzött és megfelelő hőmérsékletű vízbe engedjük a kutyát, hogy az izomműködésnek is és a keringésnek is ideális legyen. Speciálisan kialakított rámpa vezet a medencébe és az úszás vagy víz alatti futószalag nem maga a terápia, hanem annak csak egy része. Képzett személyzet segít a gyakorlatok elvégzésében és a megfelelő technika elsajátításban.


Nincs most itt hely a hidroterápiáról írni, nem is ezért született a bejegyzés, talán a jövőben írok még erről átfogóbban. A lényeg, hogy nem egészséges kutyussal mindenképp kérjétek ki állatorvos és fizioterapeuta segítségét.

Zárásként pedig legyen itt egy kép a kutyámról, akit azóta sem láttam ilyen elégedett és fáradt fejet vágni, mint akkor az első strandolós napja után.





88 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page