top of page
Keresés

Fájdalmas csípő és sántaság - a csípőhorpaszizom sérülés

Frissítve: 2020. ápr. 20.

Az iliopsoas izom sérülése az egyik leggyakoribb sérülés a sportoló és munkakutyák körében.

Az iliopsoas izom - a psoas major és az iliacus - két alig elkülöníthető izom közös elnevezése. A hátágyéki csigolyákról, a keresztcsontról és a medencéről tér a combcsontra. Funkcióját tekintve hajlítja a csípőízületet és a gerincoszlopot, elfordítja a combcsontot.



Tünetei az enyhe időszakos sántaságtól a jelentős egyoldali hátsóláb sántaságig terjedhetnek, a sántaság mozgás hatására súlyosbodik. A csípő nyújtása és egyidejű rotációja fájdalmas.


Létrejöhet az izom túlnyújtása során, illetve, ha az izmot aktív munka közben próbáljuk nyújtani. Nagy az újrasérülés esélye, ezért nagyon fontos a megfelelő terápia és a teljes regeneráció, mielőtt újrakezdenénk az edzéseket.

A kezdeti rehabilitáció a fájdalomcsillapításra fókuszál, ezt követően jöhet az izmok megerősítése, az erőnlét és a megfelelő rugalmasság visszaállítása és fejlesztése. A teljes rehabilitáció nagyon fontos része, jól használható bemelegítő és levezető gyakorlatok, illetve nyújtó gyakorlatok elsajátítása.


A fizioterápia lézer kezelésből, ultrahang terápiából, passzív kimozgatásból, masszázsból, nyújtásból és az izomzat megerősítéséből áll. Utóbbihoz használhatunk stabilizációs gyakorlatokat, lejtőn való sétát, víz alatti futószalagot. Bár az úszás nagyon sok esetben hasznos, de ilyen sérülés esetén kerülendő, mivel a csípő helyzete és a hátsó lábak gyors mozgása úszás közben súlyosbíthatja az izomsérülést.


Az agilityhez vagy más tréninghez való visszatérésnél a szlalom, a szűk fordulók, magas ugrások kerülendők a kezdeti időszakban. És a legfontosabb, hogy mindig megfelelően melegítsük be a kutyánkat, hogy elkerüljük a sérülést!

Felhasznált irodalom és a képek forrása:

Millis DL, Lavine D: Physical Rehabilitation of the Athletic Patient In Canine In Rehabilitation and Physical Therapy ed 2, 2014, Saunders


541 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page