top of page
Keresés

Mire jó a farkasköröm?

Frissítve: 2020. ápr. 20.


Gondolkoztál már rajta valaha, hogy mire jó ez látszólag funkció nélküli testrész? Álló helyzetben nem érinti a földet, így azt hihetnénk, hogy hasztalan. Mégis minden ragadozó állaton megtalálható. A mellső lábakon lévő farkaskörmök több esetben is nagyon hasznosnak bizonyulnak. Ha a mellső lábra kerül a testsúly futás közben, a farkasköröm érinti a talajt, segíti a kutyát az egyensúly megtalálásában, ahogy azt ebben a lenyűgöző videóban láthatjuk:





Ezen kívül több ín is tapad rajta, amihez izmok kapcsolódnak. Ezt láthatjuk kékkel jelölve a képen, amit a Miller’s Guide to the Anatomy of Dogs c. könyvből másoltam ide.


Ha futás közben fordul a kutyánk, a farkasköröm benyomódik a földbe, hogy stabilizálja a kutyusunkat és megóvja a lábat a forgó erőhatásokkal szemben. Ha nincs farkaskörme, akkor ez a forgatónyomaték, ami mozgás közben keletkezik minden lépésnél kissé kicsavarja a lábfejet, fokozott erőhatásoknak kitéve a lábfej csontjait, a könyököt és a vállat egyaránt.


M. Christine Zink szerint (aki egész életét sport és munkakutyák rehabilitációjának szentelte) ezt nagyon sok esetben megsínyli kutyánk. Carpus artrózis alakulhat ki, ami egy nem gyógyítható porckopással járó ízületi gyulladás a kutyánk lábfejében.




Néhány kép arról, hogyan használja a kutyánk farkaskörmét tárgyak vagy élelem megfogására vagy arra, hogy stabilizálja magát mozgás közben:



Mindezeken kívül van még egy nagyon fontos szerepe, ami életmentő lehet. Farkaskörmök segítsége nélkül kutyánk nem tudja kihúzni magát egy befagyott tóból. Kutyánk farkaskörmei kis jégcsákányként belefúródnak a jégebe, hogy kutyánk partra tudja húzni magát.



Ki gondolta volna, hogy ennyire mindenre jó ez a látszólag semmirevaló kis testrész?




















Felhasznált irodalom:

Canine Sports Medicine and Rehabilitation 2nd Edition 2018, M. Christine Zink, Janet B. Van Dyke

1 536 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page