top of page
Keresés

Pallérozd a kutyád elméjét fitnesszel


A kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a testmozgás serkenti az agyműködést, nem csak az embereknél, az állatoknál is. A rendszeres testmozgás az egyik leghatékonyabb módszer a demencia és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésére - ezt több humán kutatás is bizonyította már. A testmozgás megóvja a memóriát.




A kutyusoknál is előfordul az emberi demenciához hasonló zavar. Ilyenkor az idős kutyák eltévednek, nem ismerik meg az embereket, tárgyakat a környezetükből és zavartan viselkednek. Most már több kutatás is bebizonyította, hogy a testmozgás nem csak ránk, de kutyáinkra is nagyon jó hatással van. Azok a kutyák, akik rendszeresen tornáznak, kevésbé szenvednek efféle memóriazavarban idős korukban.

A testmozgástól nem csak jobb erőnlétben lesz a kutyusod, de jobban tud majd összpontosítani, tanulni és megóvód vele az időskori memóriazavaroktól.




Hogy történik mindez?

Agyunk egész életünk során változik. Változik a konkrét fizikai szerkezete, áramkörei, vagyis az agyat felépítő idegsejtek kapcsolatai folyamatosan formálódnak, alakulnak. A neuronok között kapcsolatok alakulnak ki, kapcsolatok szűnnek meg - ez a folyamat pedig nem más, mint a tanulás élettani alapja. Az agyi eredetű növekedési faktor, vagy angol nyelvű megfelelője (Brain-Derived Neurotrophic Factor) nyomán BDNF egy olyan fehérje, mely egyszerre gátolja a meglévő agysejtek pusztulását, segíti az újak születését és a neuronok közötti kapcsolatok kialakulását is.


Minél több van tehát belőle, agyunk annál hatékonyabban tud működni: könnyebben tanulunk meg új információkat vagy készségeket, annál kevésbé felejtjük el a már megtanultakat. Egyszerűbben fogalmazva: annál jobban vág az agyunk. Jó lenne tehát, ha több lenne belőle.

A testmozgás új agysejteket hoz létre és növeli a BDNF szintet. A BDNF erősíti a szinapszisokat, segíti az idegsejtek közötti kapcsolódást, ezzel is segítve a tanulást és a hosszú távú memóriát. Összességében a BDNF egészségesebbé teszi az idegsejteket, ezáltal javítva az agy működését. Korábban úgy gondolták, hogy az agy nem képes új agysejtek létrehozására. A legújabb kutatások azonban bebizonyították, hogy új agysejtek egész életünk során keletkezhetnek. Meglepő módon ezt a folyamatot a testmozgás váltja ki! Ezek az új sejtek az agy memóriaközpontjában, a hippokampuszban jönnek létre. Az állati modellek azt mutatják, hogy ezek az új agysejtek néhány napon belül elpusztulnak, ha nem használják valami új megtanulására. Itt jön be a képbe a fitnesz. A fitnesz során a komplex mozgások megtanulása segít a keletkező agysejtek fennmaradásában.


És ez csak egy kis szelete a kutya fitnesz jótékony hatásainak. Pallérozza kutyánk elméjét, segít fiatalon tartani nem csak az agyát és az idegsejtjeit, de az ízületeit is. Erősíti a vázizmokat, javítja a koordinációt, az egyensúly érzéket, a stabilizációt és csökkenti a sérülések előfordulását és egy minőségibb idős kort ad a kutyusunknak.



Hát nem ez a legjobb dolog, ami a legjobb barátunkkal történhet? :)



79 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page