top of page
Keresés

Tudnivalók artrózis esetén

Frissítve: 2019. nov. 23.


Artrózis. Arthrosis. Osteoarthrosis. Osteoarthritis. Mind ugyanazt az ízületek elhasználódásával, öregedésével összefüggő, visszafordíthatatlan ízületi elváltozást jelöli. Mi is ez? És mit lehet vele tenni, ha egyszer visszafordíthatatlan?

Az artrózisban szenvedő állatoknál az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A test bármelyik ízületét érintheti a betegség. Az ízület fájdalmassá, merevvé válik, beduzzadhat és csontos kinövések jelenhetnek meg.

Legtöbb esetben valamilyen korábbi betegség folyamán alakul ki, tehát nem ok, hanem következmény. Az artrózis oka azonban számos esetben rejtve marad. Minden ízületeket érintő betegség kiváltója lehet. Bár az okok különböznek az artrózis kialakulásnak folyamata mégis ugyanaz. Ha bármely okból (túlsúly, diszplázia, fejlődési rendellenesség stb.) az ízületben egyes részek túlterhelődnek, ott megindul a porckopás folyamata.


Hogy is néz ki egy ízület?


Az ízület két csont találkozását jelenti (térd, könyök, váll stb.) Ezek hajlítása, nyújtása teszi lehetővé a mozgást. Nagyon fontos, hogy ezek az ízületben találkozó csontok megfelelően és súrlódásmentesen tudjanak mozogni. Ezt a súrlódásmentességet a csontvégeken lévő porc és a kettő között lévő szinoviális folyadék biztosítja, ez a kenőanyag és ebből táplálkozik a porc. Tök jól kitalált rendszer. A képen egy kutya térdízülete látható. A zöld a porc, a kék a szinoviális folyadék.


Hogyan alakul ki?


Ha ebbe a tökéletesen kitalált rendszerbe hiba csúszik (baleset, műtét, diszplázia, túlsúly stb.), akkor egyes részek túlterhelődhetnek, melynek következtében nő a súrlódás. Ha a porcfelszín felső része elkopik, sérül, akkor az alsóbb rétegek kerülnek a felszínre és ezek már sokkal sérülékenyebbek, ez a réteg már normál terhelés mellett is tovább kopik. Sajnos. A folyamat során a szinoviális folyadékba (a kenőanyagunkba) enzimek jutnak a porcból, amik rontják annak minőségét, ez további súrlódáshoz vezet. Ha ez mind nem lenne elég, akkor ez a folyadék bejut a megbomlott porcfelszín alá és fellazítja, felpuhítja azt. Végül a kopás alján már a csont kandikál ki. Aztán az ellenoldali csontvégen is végbemegy a porckopásos folyamat és végül a két csontfelület érintkezik. A csontvégek pedig tömörré válnak. Ahogy azt korábban is írtam, a folyamat visszafordíthatatlan, ha lekopott a porc a csontokról, akkor az már nem kerül vissza. Ezért is nagyon fontos időben felismerni a betegséget és kezelni, megfelelő mozgással, porcerősítőkkel lassítani a folyamatot. Ez a fázis már nagyon fájdalmas, a porcban nincsenek idegvégződések, fájdalomérző receptorok, de a csontban vannak. Sokan azt gondolják, hogy a kutyák nyüszítenek, ha fájdalmat éreznek. Ez csak a hirtelen fellépő fájdalmakra igaz. Ebben a fázisban sem nyüszítenek, ez ne tévesszen meg senkit. Sántikálnak, nem mozognak annyit, nehezen állnak fel, a tünetek eltérőek lehetnek. (A fájdalomról is születni fog egy bejegyzés, ez a téma különösen fontos a számomra) Általában az ízületi instabilitással járó artrózisoknál jellemző, hogy csontfelrakódások (osteophyták) keletkeznek. Ezért is nagyon fontos a vázizom erősítő torna, hogy ezek a mélyen fekvő izmok szépen helyén tartsák a csontokat.

Bár a porc nem ad röntgen árnyékot, a lekopott porcréteg miatt a csontok közötti rés szűkebb lesz és az összesűrűsödött csont is világosabban jelenik meg a röntgen képen. A röntgenen látható kórképek és a fellépő tünetek súlyossága nincs szoros összefüggésben. Előfordulhat - főleg túlterhelésre - hogy az ízület begyullad, ilyenkor tapintásra melegebb, mint a test többi része, esetleg duzzanat is kialakulhat.


Tünetek


Az artrózisos kutyák egy része tünetmentes, sokuk nem mutat sántaságot és fájdalmat sem, viszont egy nagyobb séta, túlterhelés elég ahhoz, hogy sántítson és hosszantartó fájdalom lépjen fel. Nem szabad a sántítást mint tünetet elhanyagolni, egy enyhe sántítás és lustábbnak tűnő kutya már komoly problémát jelezhet. Vigyük el állatorvoshoz az állatkáinkat, ha valami furcsát észlelünk. Már azért is, mert minél előbb diagnosztizálják, annál jobb esélyekkel indulunk. Jellemző tünet még az ízületi merevség, ami különösen jellemző reggel vagy pihenés után, ezen melegítéssel, masszázzsal segíthetünk.


Mit tehetünk?


A korai, szinte elhanyagolható tüneteket sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ha sántikál a kutyusunk, vigyük állatorvoshoz egy alapos vizsgálatra, hogy legyen esély megtalálni és kezelni az alapbetegséget. Ezzel egy egész életre megóvhatjuk, de az idős korát mindenképp szebbé tehetjük. Az artrózisos kutyák életének minősége romlik, nem mozognak olyan szívesen, romlik a teljesítőképességük, az izmaik lesorvadnak, az ízületi mozgáspályáik beszűkülnek, az ízületeik bemerevednek.

Mivel ez nem egy gyógyítható kór, talán jobb, ha ezt nem is betegségnek fogjuk fel, hanem egy állapotnak, amihez igazítanunk kell a kutyusunk életét. Egy olyan életmódot alakítsunk ki neki, ami megfelelő mértékben és minőségben tartalmaz mozgást, az ízületek túlterhelése nélkül és pihenést. Rendkívül fontos a megfelelő, jó minőségű táplálék és a táplálékkiegészítők, porcvédők, ízületvédők adása. Az állatorvos, ha szükségesnek látja, fel fog írni gyógyszereket, fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentő szereket, porcvédőket. Lehet élni hialuron feltöltéssel is, ezekről az állatorvosok minden esetben adnak tájékoztatást.

Életük végéig nagyon kell vigyáznunk a kutyusunk megfelelő testsúlyára. A testsúly csökkentésével csökken az ízületi fájdalom, az artrózis előbb leírt lefolyása is lassul. Akkor ideális a testsúly, ha a bordák könnyedén kitapinthatóak és felülről nézve kirajzolódik a derék rész. Ha nem vagy biztos a dolgodban itt ellenőrizheted.

A vázizmok erősítésével stabilizálhatjuk az ízületet, megelőzve az instabilitásból eredő kopást és megállíthatjuk az izomsorvadást, ezáltal megóvjuk az ízületek egészségét. Tornával, megfelelő kímélő mozgással elősegíthetjük a porcok megfelelő anyagcseréjét. A porcok nem rendelkeznek vérellátással, a környező szövetekből táplálkoznak diffúzió által, az ehhez szükséges nyomáskülönbség pedig mozgás során jön létre. Így ahhoz, hogy a porcokat tápláljuk mozogni kell. A legtöbb mozgás azonban a kutyák számára megterhelést jelent, ami ugyanúgy porckopáshoz vezet. Olyan mozgásra van szükség, ahol nem nehezedik túl sok súly az ízületekre. Ilyen pl. az úszás, a víz alatti futószalag, a passzív kimozgatás, amely során mi mozgatjuk a fekvő kutya lábait és az instabil felületeken végzett gyógytorna. Mozgás során endorfin termelődik, ami egy endogén opioid és fájdalomcsillapító hatású. Nagyon fontos a megfelelő bemelegítés mozgás előtt, ennek során növekszik a terület vérellátása, szinoviális folyadék termelődik, az izmok is felkészülnek a munkára. A meleg önmagában is gyógyító hatású: oldja az izmok túlfeszülését és a fájdalmat is csökkenti. Használhatunk melegítő párnákat is mozgás előtt és ettől függetlenül is. Rendkívül fontos a bemelegítés mozgás előtt - nem csak sportoló kutyák számára. Főleg egy hideg téli napon, ne engedjük ki a meleg lakásból, kocsiból a kutyusunkat, hogy egy nagy sprinttel kezdje a sétát. Ez iszonyú terheléssel jár. Elektroterápiával is segíthetünk a kutyusunknak, terápiás ultrahangot és TENS-et is használhatunk a fájdalom csillapítására, gyulladáscsökkentésre és a progresszió lassítására. A masszázs és a nyújtás is fontos része a fizioterápiának és persze az otthoni kényeztetésnek is. Növelhetjük általa az izmok vérellátását, az izmok merevségét oldhatjuk.


A sétánál is nagyon ügyeljünk a túlterhelés elkerülésére, inkább menjünk többször kisebb sétára, mint egy nagyra. Ha mozgás, séta után rosszabbodik a sántaság, akkor túlterheltük a kutyusunkat. Fontos, hogy lehetőleg minden nap mozgassuk a kutyánkat, ha rövid ideig is. Ez lehet séta, úszás vagy a fizioterapeuta által betanított otthoni feladatsor. Ha egész héten nem volt időnk sétálni, tornázni, ne hétvégén akarjuk bepótolni az egész hetet, mert nagy eséllyel túlterheljük a több napos lustálkodás után. Figyeljük a kutyusunk visszajelzéseit és ehhez igazítsuk a testmozgás hosszát. Az is lehet, hogy az időjárás-változásra is reagál, így egyik nap csak kevesebbet bír és lehetnek jobb időszakok.

Egy puha, meleg ággyal is sokat segíthetünk. Csúszásmentes padlóval elkerülhetjük a sérüléseket és rámpával segíthetjük kedvencünket a lépcsőkön vagy a kocsiba ki- és beszállásnál.

Mindig tapogassuk meg az ízületet mozgás, séta előtt, ha azt érezzük, hogy meleg, esetleg be van duzzadva, akkor begyulladt az ízület, ilyenkor jobb, ha kíméljük ebünket, a mozgás és a melegítés is ront a helyzeten.

Többet lehet segíteni ezeknek a kutyusoknak mint azt elsőre gondolnánk, informálódjatok állatorvosotoknál megfelelő terápiák, gyógyszerek és táplálék kiegészítők felől és keressetek fel fizioterapeutát, hogy a fájdalommentes mozgás minél tovább a kutyusotok életének része maradhasson.


Képek forrása:


Felhasznált irodalom:

Diószegi Zoltán dr. (szerk.): Kisállat-ortopédia. Melánia Kft, 2007

Millis DL, Lavine D: Physical Rehabilitation for Geriatric and Arthritic Patients In Canine In Rehabilitation and Physical Therapy ed 2, 2014, Saunders

801 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentários


bottom of page