top of page
Keresés
Szerző képeNémeth Zsuzsanna

Élet három lábon

Ő itt Bambi, 3 lábon éli boldog életét. Gazdija így fogadta örökbe, őt akarta, mindegy, hogy hány lábon. Mindenre képes, amire 4 lábú társai. Ráadásul elbűvölő, jól nevelt és tök jópofa trükköket is tud. Csak nézzetek rá! :) Gazdija egy térdszalagszadás után keresett meg. Mert az is van neki, meg csípő diszpláziája. Mondhatjuk tipikus másodlagos sérülésnek. Ennek okairól is lesz szó és arról, hogyan változik meg a kutyusunk egy amputáció után. Mire kell figyelni, min kell változtatni a mindennapok során, hogy boldogabbá tegyük életüket.


Eltérések

A kutyusok sokkal könnyebben túlesnek az amputáció viszontagságain, mint gondolnánk. A kisebb kutyusoknak könnyebben megy a háromlábú életmód, mint a nagyoknak. Érdekes, hogy az idősebb kutyák kevésbé ügyetlenek a kezdeti időszakban, mint a fiatalok, hiszen nekik már kellő tapasztalatuk van a saját testükkel.


Segíteni vagy hagyni?

A normál életmódhoz való visszatérés nagyon fontos a kutyusoknak műtét után. Sok mindenben segítenünk kell őket. Használhatunk hevedert, ez lehet egy sima törölköző is, amivel alá tudjuk támasztani őket séta közben. Ezzel tehermentesítjük őket és egyensúlyozniuk is könnyebb így. Egy régi szőnyeggel letakarhatjuk a csúszós járólapot, hogy elkerüljük a baleseteket, főleg a kezdeti, ügyetlen időszakban. Tegyük magasabbra a táljukat, hogy kényelmesebben tudjanak falatozni. Csak annyi támogatást adjunk, amennyire szükségük van. Vegyük észre, hogy milyen szépen fejlődnek és örüljünk minden egyes új visszaszerzett vagy újonnan elnyert képességnek. Ne hagyjuk például, hogy fekve egyen a kutyusunk, ha lábra tud állni, ez jobb a kutyusunk emésztésének. Ha hagyjuk, hogy a megküzdjön a kihívásaival, akkor sokkal gyorsabban fog menni a felépülés. Négylábú barátaink nagyon jól alkalmazkodnak az új életükhöz és elképesztően szívósak is, de ösztönszerűen rejtik el fájdalmukat, hiszen ez a túlélés záloga volt egykor. Meg kell találnunk egy arany középutat, amelyben megfelelően támogatjuk a kutyánkat amikor szükséges, és hagyjuk egyedül végezzen dolgokat, ha már önállóan is képes rá.


Ne vegyük magunkra, ha egyedül szeretne lenni műtét után. Ez egy teljesen természetes ösztön. Szükségük van egy csendes és kényelmes helyre, ahol gyógyulhatnak. Nem minket utálnak ilyenkor, nem hibáztatnak minket azért, ami velük történt, egyszerűen jobban szeretnének lenni.


Kímélő unaloműző játékok

A felépülés idejére is rendkívül jó játékokat lehet kitalálni unaloműzőnek. Logikai játékokat, szimatszőnyeget lehet beszerezni vagy otthon készíteni. Itt egy nagyszerű videó a lehetséges játékokról. Ezek kiválóak, nem csak egy amputáció után, hanem bármilyen műtét utáni felépülés során. Labdadobálás helyett pedig szórakoztathatjuk kutyánkat a fizioterápián tanultakkal, ez pontosan ugyanolyan jó játék és móka egy kutyusnak.


Milyen változásokra számíthatsz?

A felépülés minden kutyus számára eltérő. Ez fajtától, kortól, mérettől is függ. A 3 lábú kutyusok képesek lesznek mindenre, amire a négylábúak, de a túlterhelést kerülnünk kell. Válasszunk kevésbé megterhelő játékokat és inkább több kisebb sétára menjünk mint egy hosszúra. A sétánál meglepő módon fel kell készülnünk arra, hogy gyorsabb lesz a kutyusunk. Esetleg még a pórázt is húzhatja – annak ellenére is, hogy ez korábban nem volt rá jellemző – egyszerűen azért, mert egyszerűbb az egyensúlyt megtalálni háromlábon egy feszesebb tempó mellett.


Anatómiai változások

Ha kiesik egy végtag a teherviselésből, akkor a maradék 3 végtag kell viselje a kutyusunk súlyát és ez több lesz, mint, amennyire ezek a lábacskák ki lettek találva. Ezért nagyon fontos, hogy túlsúllyal már ne terheljük a kutyusunkat és rendkívül jól erősítsük a meg az izomzatát. Az erősítés mellett természetesen a túlfeszült izmok masszírozása és nyújtása sem maradhat el.


A háromlábú kutyusoknak megváltozik a járása: kisebb, gyorsabb lépéseket tesznek. A gerincük is elferdülhet erősítés nélkül. Képzeljük csak el, hogy négykézláb állunk és fel kell emelnünk valamelyik végtagunkat anélkül, hogy a hátunkat megmozdítanánk - nem olyan könnyű. Az egyedül álló láb -az egyensúly érdekében- a test tengelye felé fog elmozdulni, ahogy a képen is látszik.



Azon az oldalon, ahol mindkét láb megvan, a lábakat behúzzák a has alá, hogy áthelyezzék ezzel a testsúlyukat. A mellső lábak esetén ez állandó feszítést okoz a váll hajlító izmaiban. A hátsó lábak esetén a csípő hajlítókban. A képen jól látható a különbség egy normál tartású német juhászhoz képest a mellső lábakon.



Fizioterápia

Az előzőekben leírt anatómiai változások következtében mellső láb amputáció esetén nagy eséllyel alakulnak ki könyök és váll rendellenességek. Hátsó láb amputáció esetén pedig nagy a kockázata a csípő diszpláziának, térdszalag szakadásnak. Hogy ezeket a másodlagosan kialakuló sérüléseket elkerüljük, jól meg kell erősítenünk kutyusunk vázizmait. A mindennapi rutin részéve kell tenni az erősítést, a különböző egyensúly feladatokat és a masszázst, nyújtást és természetesen a bemelegítést is (nem csak torna, de séta vagy játék előtt is) Napi 10 perc vagy kétszer 10 percnyi feladattal már nagyon sokat tettünk. Tévé nézés közben, a kanapén összebújva már simogatás helyett rá fog állni a masszázsra a kezünk.


Kérjük fizioterapauta segítségét a kezdeti időszakban. Ő segít majd csökkenteni a kutyusunk fájdalmát, segít kellően megerősíteni őt, ellazítani a túlfeszült izmait és betanítja az otthoni feladatokat, amiket gyakorolhatunk minden nap kutyusunkkal.


Minden tiszteletem és hálám azoké, akik végigcsinálnak egy ilyen rehabilitációt és a kutyusuk mellett vannak, annak érdekében, hogy barátjuk újra boldog lehessen. Nem beszélve az olyan csodás emberekről, mint Zsani, Bambi gazdija, aki háromlábú társat választ magának a menhelyről.


Felhasznált irodalom és a képek forrása:

René Agredano, Jim Nelson: Loving Life on Three Legs, Canine fitness an Conditioning for Happy Healthy Tripawds.

464 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page