top of page
Keresés

Kutyás SUP

A kutyák számára a supolás ugyanolyanan megnyugtató kikapcsolódás lehet, mint nekünk embereknek. Egy kis gyakorlással és egy stabil suppal a legtöbb gazdi-kutya páros gyorsan megtanulja a szükséges tudnivalókat a vízreszálláshoz.


A sup sok szempontból a kedvenc időtöltésem: egyrészt nagyon könnyen hozzáférhető. Imádom a vizet, megnyugtat, kicsit messzebb evezve a partról minden elhalkul, csendessé, nyugodttá válik. Csak a víz, a táj, a kutya és én. Szeretem, hogy a vízről olyan oldalát mutatja a természet, ami máshonnan nem elérhető.


Hogy tanítsd a kutyád?


Fontos egy jó méretű, stabil deszka, aminek a borításában nem tud kedvenced kárt tenni és amin mindketten kényelmesen elfértek.


A szárazföldön kezdjetek, ahol a kutyád megismerkedhet a deszkával. A kutya tempójában haladjatok. Valamelyik kutyának gyorsabban megy, van akinek több időre van szüksége. Először engedd meg neki, hogy csak megszagolja, körbejárja. Ha úgy látod, hogy nem fél tőle, akkor jutalomfalattal csalogasd fel rá. Meg kell tanulnia felállni és lefeküdni, illetve helyben maradni rajta. Lépésről, lépésre haladjatok sok-sok jutalomfalattal. Ne feledd, hogy ez egy jó móka kell legyen mindkettőtöknek.


A kutyák a supra sokkal egyszerűbben tudnak fellépni és leszállni, mint egy kajakba vagy kenuba és nagyobb teret ad nekik a mozgáshoz. Egy kis méretű kutyával könnyebb dolgod lesz bizonyos szempontból, ők akár sétálgathatnak is a deszkán anélkül, hogy az egyensúlyt veszélyeztetnék. Minél nagyobb egy kutyus, annál fontosabb, hogy pontosan mutassuk meg nekik, hol lesz a a helyük a supon. Ott fekve vagy ülve kell nyugodtan élvezniük az evezést. A kutya természetétől függően ezt akár többször is gyakoroljátok még szárazföldön. Az elején valószínűleg remegni fog a kutyád lába, ha áll a supon, de gyorsan belejönnek és a remegés elmúlik magától. Egyrészt a stressz, másrészt az egyensúly megtalálása is nehéz lehet kezdetekben.


Ha a kutyád fél a víztől, akkor azt mindenképpen le kell küzdenetek mielőtt supolni kezdtek. Az én kutyám rettegett a víztől, de a matracra, szörfdeszkára magától is felment, hogy velünk lehessen a vízben, anélkül, hogy úsznia kell. Nálunk ez bevált. Arról, hogy mit csináltunk vízimádó családként egy víziszonyos kutyával itt olvashatsz bővebben.


Figyelj a kutyád körmének méretére. Hosszú körmökkel nehéz mozogni a kutyusodnak, nehéz egyensúlyt találni és a supban is kárt tehet.


Energikus kutyákat érdemes evezés előtt lefárasztani sétával, játékkal vagy akár úszással.


Lehetőleg sekély vízben fogd meg a supot stabilan, mikor fel vagy leszáll a kutyád. Vigyázz a sup alján a uszonyra (finn/skag), ne akadjon fel a sekély vízben. Érdemes térdelve indulni és mikor siklotok a part felé újra térdre ereszkedni a supon.


Ha a lábad között lesz a kutyusod olyan testhelyzetet válassz, hogy ne legyen útban evezésnél.


Kis termetű kutyák akár a sup orrán is utazhatnak. Nagyobb kutyákkal közösen kell megtalálnotok az egyensúlyt.


Légy felkészülve, hogy a kutyád bármikor beleugorhat a vízbe és akár te is beleeshetsz. Ilyenkor jól jön egy mentőmellény, ha bepánikolna a kutyád, illetve a mellény fogantyújánál fogva visszasegítheted a kutyád a supra.


A supolás lehet egy intenzív edzés vagy egy relaxáló időtöltés. Idős, artrózisos vagy mozgásszervi megbetegedésben szenvedő kutyáknak az úszás, a víz gyógyító erejű és a supon egyensúlyozás is kiváló vázizomerősítő instabil torna.


Addig természetesen ne menj kutyával supolni, amíg te nem vagy biztos a dolgodban!


Sekély, szélcsendes helyet válasszunk, ahol biztonságosan fel tudtok szállni a supra. A parton állítsd be az evezőt megfelelő méretűre: ha megemelt kézzel rá tudod hajtani a csuklódat, akkor jó (de ügyelj, hogy a térden evezéshez nem ugyanakkora evező kell mint az állva evezéshez). Ügyeljünk a sup alján található uszonyra, ami segít a deszkát egyenesben tartani, nehogy megsérüljön. Térdelve próbálj először egyensúlyozni és evezni. Ha ezt biztonságosnak érzed, próbálj meg lassan felállni. A sup közepén helyezkedj el. Mindkét oldalon kell evezned, váltott kéztartással. Akiknek már megy a kormányzás, azok viszonylag hosszabb ideig is evezhetnek egy oldalon. Az evezőt ugyanúgy kell fogni, mint egy kenu evezőjét: egyik kezed a szárán, másik kezed pedig a tetején kell legyen.



Az egyensúly megtartásában az egyenletes, ütemes mozgás is segít, valamint ha nem lefelé, hanem előre nézünk.


Borulásnál próbáljuk elkerülni, hogy a deszkára essünk, mert az okozza a legtöbb sérülést.

Ha leesünk a sup szélébe kapaszkodva húzzuk fel magunkat a deszkára. Könnyebb a dolgunk, ha a testünk nem függőleges, hanem közel vízszintes pozícióban van. Ha felhasaltunk a deszkára, akkor már fel tudunk térdelni, majd állni.


Mentőmellény


Érdemes mentőmellényt is használni, ha nagyobb és magas energiaszintű a kutyád. Ha a nagy testű kutyád sokat mozog a deszkán, akkor az instabillá válhat. Vizezd be magadat és a kutyádat is, ha nagy a forróság, nehogy felhevült testtel pottyanjatok a vízbe. Vannak kimondottan rosszul úszó kutyák is, például bulldogok, mopszok, rájuk feltétlenül adjatok mentőmellényt. Egy hám vagy mentőmellény arra is kiválóan alkalmas, hogy a vízben mozgasd vagy a vízből kihúzd vagy visszahúzd a supra a kutyád.


Kutyás strandok

Szerencsére egyre több helyen lehet kutyával fürödni. Ezeken az oldalakon találjátok a magyarországi kutyastrandokat:


Kutyás sup bérlés


Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld a supozást a kutyusoddal, akkor tudsz nálunk 2 kimondottan kutyás, német gyártmányú, stabil supot bérelni teljes felszereléssel: pumpával, hátizsákkal, evezővel; igény szerint kutyának és gazdinak való mentőmellénnyel, supra rögzíthető üléssel, vízhatlan táskával.


További infó itt.

126 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page